Parning 20091211-13

 
Ace och Kax parade mellan den 11-13 december
och valparna föddes den 11 februari,
pä samma dag som deras far och faster är födda,
och blev leveransklara den 8 april 2010.

 

 
Det här är Andrummets Kennels första kull, och vi har sett fram emot att göra den kombination vi haft i tankarna. Vi eftersträvar att fä fram friska, välmäende valpar som vi hoppas för arbetsintresse och kapacitet. Arbetskapaciteten innebär för oss att hunden ska kunna vara lugn, samlad, intresserad, arbetsvillig och ha intresse inom en eller flera aktiviteter. Men givetvis är det ni som valpköpare som bygger vidare pä den grund vi hoppas kunna lägga.

 
Inavelsgraden för kullen ligger pä 0,8% enligt SKK''s Avelsdata. Bäda färäldrarna är DNA-testade för prcd-PRA, Kax med resultatet B-anlagsbärare (vilket innebär att hon inte själv kommer att utveckla sjukdomen) och Ace med resultatet fri (han bär inte anlaget alls). Valparna kommer därför inte kunna utveckla ögonsjukdomen själva, men bör DNA-testas innan de själva används i avel.
Kaxi används i praktisk jakt, tävlas inom jakt- och viltspårsprov, har även startat 1 gång på lydnadsprov och tanken på fler starter finns. Bakom henne har vi flera viltspårschampions och utställningschampions. Hennes far - Kössi - är från Finland, hans meriter är 2:a i ökl retriever prov, bli Jaktprovsmästare & Tollarmästare för Finska Tollarklubben 2008, Finsk Lydnadschampion, tävlade i klass 3 agility & hoppklass samt var Int. utställningschampion med utställningschampionat i Estland, Finland och Sverige. Hennes mor - Sushi - har två 2:a pris på tollingjaktprov, tagit svenskt viltspårschampionat och LpI titeln (3 1:a pris i lydnadsklass 1). Sushi används vid praktisk fågeljakt och eftersök på klövvilt.
Mer om Kaxi kan ni läsa här på sidan under Våra hundar - Kaxi

Hanen kallas Ace och kommer från Krokasmedens kennel och är helbror med vår egen Morgan - Krokasmedens Fata Morgana, men trots att de är helsyskon så skiljer det precis 1 år mellan dem.
Jag har träffat Ace och han är en vacker och störtskön grabb (precis som sin syster... men jag är inte alls partisk... ja, ja... något kanske... )
Hur som helst, för mig har det inte alls varit svårt i val av hane. Jag älskar min egen Morgan och jag har haft fördelen att träffa nästan samtliga kullsyskon i båda kullarna som vuxna (Krokasmedens D- och F-kull). Och jag gillar vad jag sett.

 Ace tränas och tävlas främst inom bruks spår (uppfl.) och lydnad (tävlar i lydnadsklass 2) men tränas även inom jakt och har ställts ut med 1:a i kvaliten. Det finns en arbetskapacitet och arbetslust som jag verkligen gillar i Ace samtidigt som han är en urtrevlig hane. Hans mor "Orka" har flera cert och titeln SBCH inom bruks spår (liksom hennes mor - Tessie), varit SM-deltagare 2007 och distriktsmästare 2009 samt tävlar i lydnadsklass 3. Hans far har tre 1:a pris i lydnadsklass 1 - Lp1, är godkänd i lägre klass spår och sök, godkänt L-test och arbetar som tjänstehund inom kriminalvården. Så det finns många "goda" nosar bakåt i linjerna. Flera av kullsyskonen har dessutom meriterats inom bruks spår, lydnad och viltspår redan. 2011 plockade Ace hem den sista 1:an i viltspår och erhöll titeln SE VCH - Svensk Viltspår Champion.
Han har en kull på Tuvalyckans kennel, där det blev 6 valpar, dem föddes 2009-06-28. Där har jag haft fördelen att träffa en av valpar, Busan, då hon bor i vår närhet. En liten dam på 4 månader som visade sig vara riktigt trevlig. Av dessa valpar i Ace första kull har tre visats på utställning 4 månader gamla. Dice gick och blev BIR valp, Danika som placerade sig 2:a av 6 tikar i klassen samt Busan som blev oplacerad då hon för dagen börjat fälla ur sin päls riktigt ordentligt och föll inte domaren i smaken för dagen mot de övriga tikvalparna. Men alla har uppfört sig riktigt bra under sina debuter och det är riktigt kul tycker vi. Så vi ser verkligen fram emot den här kullen.
Mer om Ace kan ni läsa på hans egen sida.

 Bilder från Parningsresan som gick till Klippan i Skåne.

 Bilder på kullen i albumet
100211 Valpkull 1
100211 Valpkull 1 100220-22
100211 Valpkull 1 100227
100211 Kull 1 film 100308
100211 Kull 1 100324

ACE - SE VCH Krokasmedens Duracell
KAXI - SE VCH West Coast Tollers Morran
    
 
Höftledsröntgad A Höftledsröntgad A
Armbågsröntgen Ua Armbågsröntgen Ua
Ögonlyst Ua Ögonlyst Ua - info här
DNA-testad prcd-PRA A - fri DNA-testad prcd-PRA B - anlagsbärare
CEA - CEA Fri
Känd mental status Ja, 1:a på skott Känd mental status Ja, 2:a på skott
       
   
 

 

 
S21649/2007
SE VCH
Krokasmedens Duracell
S42615/2004
THJ LPI
Flottatjärn's Simson Of Thito
S19608/2001
Ankinova Thito
S50740/98
FINJV-99 NORDV-99
SE U(U)CH SE V-01 SE V-99 Aindow's Charlie
S59583/95
Drögstas Me Rete
S39035/2000
Flottatjärn's Ofelia
S65492/92
Flottatjärn's Alexo
S51393/97
Flottatjärn's Der Karin
S17241/2001
SE BCH (spår)
Version One's Röda Pandora
S25539/98
Stigfjordens Don Juan
S45718/92
SE LCH LP
Rödahunds And-Isak
S41326/92
Tollamir Salta Sally
S25539/98
LPI LPII LPIII SE LCH
SE BCH (spår)
Flottatjärn's Rocky Emma
N36732/93
NUCH
Westerlea's Canadian Rockies
S10638/92
Oldholbans Frances Mac Of Lyonhouse
S61609/2007
SE VCH
West Coast Tollers Morran
FIN14036/99
FIN OB CH FIN CH EST CH SE CH INT CH BH
Nordwart Daidalos
FIN40985/97
Juno-Juhekin Rosso
FIN48799/95
Harbourlights Heart Breaker
SF51189/94
Juno-Juhekin Tosca
FIN23930/95
FI UCH
Nordwart Sheena
S16996/94
Rödahunds Bus-Börje Mas-Son
SF35795/90
Harbourlights Pick Up Sticks
S55707/2003
SE VCH LPI
Riverbreeze Silky Sushi De Chawu
S54603/99
SE VCH SU(U)CH
Solvingas Chaplin Af Jim Beam
S12742/93
LPI DKUCH NUCH
Kanadickens Jim Beam
S44483/97
SE VCH
Solvingas Isashani Av Xacateacas
S13428/2001
SE VCH SE U(U)CH

Duck Tail's Wunja Av Sigil
DK28501/95
DKUCH DE&VDHCH
Hyflyer's Invincible Max
S51394/97
Flottatjärn's Der Kalix

 

 


Som uppfödare är min tanke att de blivande valparna ska ha så goda förutsättningar som möjligt. Det är en självklarhet att avla på friska och mentalt bra hundar som ska fungera i samhället.

Andrummets kennel eftersträvar att få fram friska, välmående valpar som vi hoppas får arbetsintresse och kapacitet samt hålla en god exteriör. Arbetsintresse och kapacitet innebär för oss att hunden ska fungera socialt, kunna vara lugn, samlad, intresserad, arbetsvillig och ha intresse inom en eller flera aktiviteter. Men givetvis är det ni som valpköpare som bygger vidare på den grund vi hoppas kunna lägga.

Andrummets kennel säljer valpar företrädelsevis till dig som är ute efter att aktivera/sysselsätta din kommande hund inom exempelvis apportering, jakt, lydnad, agility eller någon annan arbetsform.
Fri förbehållningsrätt gäller alltid vid försäljning av våra valpar.


Vi godtar ingen avbetalning på valpköpet

Jag ser helst att jag kan träffa blivande valpköpare innan valparna är födda. Ibland kan det vara lite svårt pga avståndet mellan oss, men då löser vi det på annat sätt. Därefter återk0opplar jag till er när det är dags för, eller att parningen skett. Därefter uppdaterar jag er efter att valparna är födda och hurvida det blivit någon valp som eventuellt kan komma att bli en familjemedlem hos er. Mycket beroende på era önskemål och vad som fötts i valplådan.

Sedan följer en tid då vi noterar alla valpars vikter, öppning av ögon mm individuellt. De första 4 veckorna tillhör tiken och valparna helt, inga besök tas emot utan det ska vara lugn och ro i valplådan. Dessutom minimerar vi smittorisken på detta sätt. Efter deras fjärde vecka börjar nya äventyr då vi börjar låta vänner och valpintresserade komma på besök. Runt 3 veckors ålder vill vi ha en handpenning från er. Det är en garanti för oss båda, en valp i valplådan är er och jag ser er som blivande valpägare. Runt 6-7 veckors ålder väljer vi ut den valp som passer er och er familj bäst. Där utgår jag från det ni sagt att ni vill göra med er valp och ett valptest som görs under den här tiden. Allt för att rätt valp hamnar i rätt familj. Givetvis är det alltid svårt att avgöra vilken valp som passar bäst, men vi gör vad vi kan för att försöka ge valpen och den nya familjen de bästa förutsättningarna som möjligt.

 

Valpen levereras enligt SKK's regler, tidigast vid 8 veckors ålder. Då har de gått igenom veterinärbesiktning, blivit avmaskade, id-märkta/chipade och vaccinerade.

 

Vid leveransen får ni med er

- registreringsbevis från SKK
- Köpeavtal
- Dolda fel-försäkring
- veterinärintyg från besiktningen av valpen
- kennelns egna info, tips- och råd sammanställning
- foder som valpen är van vid
- filt/fäll och någon leksak som som valpen haft med sig genom sina första 8 veckor hos oss.

 

Det vi vill att du som valpköpare åtar dig att göra...

För att kunna utvärdera avelsarbetet i kenneln behöver du som valpköpare genomföra/delta på
- höft- och armbågsröntgen på er nya livskamrat då den är mellan 12 - 18 månader.

- Ögonlyser er hund runt 3 års ålder och 8 års ålder.

- MH-beskrivning eller BPH-beskriver er hund då han/hon är mellan 12-18 månader.
Kenneln kommer försöka att anordna en MH- / BPH-beskrivning där vi hoppas att alla valpar deltar, men om det inte skulle fungera så finns givetvis möjligheten att du/ni själva bokar en MH-tid på en brukshundsklubb i er närhet.

- minst en officiell utställning när hon/han vuxit till sig och åtminstone blivit runt 1-3 år.
Givetvis får ni ställa ut mer, vi är bara glada om ni aktiverar och engagerar er i hund.

- Tränar i någon form av aktivitet. Jakt-, lydnad-, bruks- eller någon annan träning.

- Deltar på någon av våra framtida kennelträffar där vi planerar in olika aktiviteter. Här har ni en möjlighet att känna på sådant som ni tidigare inte tränat eller få respons inom det ni redan aktiverar er hund med. Träffa likasinnade och träffa de andra valparna i kullen.

Vi ser fram emot att både lära känna er och er nya familjemedlem och vill inte tappa kontakten. Ni ska även känna er välkomna att ringa för att fråga om något eller berätta vad som händer.

Skulle ni av någon anledning inte kunna ha kvar er valp som kommer från oss, så vill vi att ni berättar det för oss så kan vi hjälpas åt att hitta ett nytt hem åt henne/honom.

 

Andrummets Kennel fick sitt prefix 2009.04.08 efter att vi under ett par års tid funderat på det här med uppfödning.
Tollare hade vi haft en tid (sedan 2001) och 2008 skaffade vår första tik utöver de två herrarna vi redan hade. Det var spännande värre och funderingarna på avel blev inte mindre när vi väl hittade Morgan.

Jag har ju tidigare haft uppfödning av perserkatter under prefixet Momysos, med ett 10-tal kullar så själva uppfödningsbiten skrämde mig inte. Men visst, man börjar inte avla bara för man har en tik och ett par hanar, men förberedelserna påbörjades ändå när vi kom på ett namn/prefix som vi själva var nöjda med och ville ha. Så under hösten 2008 ansökte vi om namnet och det slutgiltiga svaret blev att Andrummets Kennel var vårt prefix 2009. Det var vårt första val, så det kändes roligt och positivt.

Sedan dröjde det till februari 2011 innan vår första kull föddes. :)
Av olika orsaker erbjöds vi att ta vår första kull på vår fodertik, vilket även kom att bli hennes första kull. Så den 11 februari 2011 föddes vår första kull efter Kax - SE VCH WCT Morran och Ace - K. Duracell. Det blev vår Kaninkull, med 6 hanar och 1 tik (Lystra) som vi behöll.

Underkategorier